Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Бојкот избора!

Демократска странка је још у септембру 2019. године, на седници Главног одбора странке, донела одлуку о бојкоту предстојећих парламентарних и локалних избора у Републици Србији.

На овај тежак корак, ДС се одлучила из више разлога. Као прво, избори су нешто што би у сваком демократском друштву гарантовало свим пунолетним грађанима да својом слободном вољом изаберу своје представнике у локалним и државном парламенту. Нажалост, у Србији данас то није могуће. Избори које актуелна власт организује, проблематични су и недемократски у више аспеката. Не постоји слобода медија, већ се на скоро свим медијима могу чути искључиво ставови актуелног режима. Председник владајуће странке, тренутно и на функцији председника Републике, свакодневно је на телевизијским каналима и насловним странама, док је са друге стране готово немогуће чути критичке ставове и аргументе припадника опозиције. Медији су скоро сасвим затворени за другачије мишљење, а опозиција се у медијима спомиње скоро искључиво у негативном контексту, називајући се најпогрднијим именима и квалификацијама. Друго, сами изборни услови су дубоко недемократски и нерегуларни. Појаве попут уцена и притисака на грађане како да гласају, уцене задржавањем радних места, обавезе да се гласа за владајућу странку и да се доведе још неколико “сигурних гласова”, потом такозвани “бугарски возови” на бирачим местима (подметнути листићи са унапред заокруженим кандидатима владајуће странке), проблематични бирачки спискови, као и друге нерегуларности, нажалост су постале редовни саставни део такозваног изборног процеса. Поврх свега, Демократска странка је и потписница Споразума са народом, који су грађани са опозицијом потписивали током великих протеста током целе 2019. године.

Најзад, ситуација са још увек актуелном пандемијом узрокованом корона вирусом КОВИД-19, налаже нам да будемо одговорни, да држимо физичку дистанцу и избегавамо боравак у просторијама са више људи. Изборни дан је управо супротан оваквом одговорном понашању, јер свако бирачко место подразумева најмање десет чланова бирачког одбора који ће цео дан провести заједно у затвореном простору, притом долазећи у контакт са више стотина грађана који долазе да гласају. Таква ситуација је погубна за очување здравља свих грађана и велики је ризик за ширење вируса.

Због свега тога, Демократска странка не жели да учествује у фарси и превари, такозваним изборима чији је исход унапред познат, нити да на тај начин својим учешћем да легитимитет аутократском режиму, преварама, лажним изборима и уценама. Демократска странка ће и након бојкота ових лажних избора наставити заједно са граађанима борбу за фер и поштене изборе, за демократију и слободу свих грађана у свим сферама.

Демократска странка Врачар, као само још један у низу локалних одбора Демократске странке, је такође у бојкоту локалних избора на Врачару и ни у ком облику не учествује у такозваном изборном процесу на овим лажним изборима. Бојкотујемо ово гласање, јер не желимо само да гласамо, већ и да бирамо.

Доследни и увек уз грађане!

Видео-спот Демократске странке Врачар, на тему “Зашто бојкот?”, можете погледати кликом на следећи линк:

(ВИДЕО) Зашто бојкот? ДС Врачар