Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Нови протест испред Општине Врачар

Јуче је испред београдске општине Врачар одржан протестни скуп грађана и врачарске опозиције коју чине Демократска странка, Странка слободе и правде, Народна странка, Нова странка, Социјалдемократска странка и Покрет слободних грађана. Скуп је одржан у време одржавања седнице Скупштине општине, чији рад опозиција већ пуних годину дана бојкотује.
Председник Демократске странке Зоран Лутовац је подсетио грађане да је у политички речник Србије уведен сраман појам “прекомпоновања” власти, па је тако Српска напредна странка још 2016. године упркос поразу на изборима преузела власт на овој општини, не поштујући изборну вољу грађана Врачара. “Зато се ми боримо за промену система, како се то више не би догађало. Желимо Србију где су сви грађани једнаки и зато бојкотујемо овакав систем, неправилности и нечасне радње. Зато се сви морамо удружити, да бисмо повратили права која су нам узурпирана” – закључио је Лутовац. Председник Општинског одбора Демократске странке Врачар Богдан Татић је грађане упознао са неким од најновијих махинација актуелног СНС режима на Врачару, попут ненаменског трошења буџетских средстава и “надуваних” цена радова на реконструкцији дела зграде Општине. Татић је такође изјавио да “грађани не заслужују криминалце у власти и да ће уједињена опозиција убедљиво победити на првим наредним поштеним изборима, а потом и поништити све штетне одлуке тренутног режима и вратити достојанство грађанима Врачара”. Шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда Никола Јовановић (Народна странка) је објавио податак да ће општина Врачар наредне буџетске године имати далеко мање новца од Града као последицу одлука градских власти и све веће централизације. Он је истакао да актуелна власт СНС-а од Врачара прави другу Калуђерицу, јер скоро да “нема већег инвеститора који није изашао из грађевинске дозволе” упитавши власт зашто не ради свој посао? “За то време, општина Врачар издаје бизарно саопштење којим се захваљује градској власти и Горану Весићу што је одузео Спортско-рекреативни центар “Врачар” од грађана Врачара” – закључио је Јовановић. Председник Нове странке Зоран Живковић је подсетио грађане да је Врачар одувек био симбол и светионик демократије у Србији, место где људи слободно бирају паметне и одговорне људе у институције. “Данас смо у ситуацији да слушамо будале, чији пастир са врха је надмашио и самог Калигулу. Калигула је у парламент увео само једног коња, а овај пастир целу менажерију. Зато морамо да се боримо и да на изборима отерамо овакву и изборимо се за нормалну власт” – изјавио је Живковић.
И овог пута, актуелна СНС власт на Врачару је покушала да спречи мирно одржавање опозционог протеста, па је у ту сврху поново убачен провокатор, активиста СНС-а, који је говорницима непристојно добацивао, а заједно са другим активисткињама СНС-а током и након скупа грађанима делио пропагандне памфлете са лажним подацима против Демократске странке и опозиције на Врачару. Нико од окупљених грађана није наседао на провокације, те је скуп завршен мирно и без икаквих инцидената.

Краће видео записе говора са протеста можете погледати кликом на следеће линкове:

Обраћање председника Демократске странке Зорана Лутовца

Обраћање председника Општинског одбора Демократске странке Врачар Богдана Татића

Обраћање шефа одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда Николе Јовановића (Народна странка)

Обраћање председника Нове странке Зорана Живковића