Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Бојкот!

Демократска странка је на седници Главног одбора одржаној 14. септембра 2019. године у Београду, донела одлуку о бојкоту предстојећих парламентарних и локалних избора најављених за пролеће 2020. године. У одлуци се посебно напомиње да Демократска странка наставља борбу за фер и коректне изборне услове, медијске слободе и демократију у Србију и да је с тим у веѕи спремна на разговоре са свим релевантним домаћим и међународним факторима.

Ову одлуку је на седници заједничког Главног одбора усвојила и Уједињена Демократска странка, коју још чине и Социјалдемократска странка и Заједно за Србију. Да подсетимо, одлуку о бојкоту предстојећих избора због непостојања фер и коректних, демократских услова за одржавање избора, као и потпуног медијског мрака у Србији, донело је и председништво Савеза за Србију чији је члан и Демократска странка. У складу са таквом одлуком, 09. октобра 2019. године је и званично започела кампања за бојкот избора, током које ће лидери и представници Савеза за Србију обилазити локалне средине широм земље и разговарати са грађанима.

Председништво Демократске странке је такође донело одлуку да Демократска странка неће учествовати у разговорима власти и опозиције на тему изборних услова, уз посредовање бивших посланика европског парламента Едварда Кукана и Кнута Флекенштајна у Народној скупштини Републике Србије. Демократска странка поздравља ангажовање ЕУ и спремна је да заједно са другим опозиционим странкама разговара са њеним представницима о условима за слободне и поштене изборе, који би били успостављени најмање девет месеци пре расписивања следећих избора. Овакав дијалог који би се водио у контексту одржавања избора у редовном року би заправо било само преговарање са влашћу о изласку на неслободне и непоштене изборе, а у таквој фарси Демократска странка свакако неће учествовати. Зато ће Демократска странка и наредних дана наставити да чини сваки напор да убеди међународне посреднике да је прихватање захтева опозиције и рока од минимум девет месеци од постизања свеобухватног споразума о слободним и поштеним изборима претпоставка нормализације политичког живота и враћања демократије у Србију. У данима, недељама и месецима који су пред намаДемократска странка ће чинити све што је у њеној моћи да дођемо до правих и поштених избора и кроз активну кампању бојкота.