Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

ДС Врачар поднела примедбе градском Секретаријату за урбанизам на План о изменама и допунама Плана детаљне регулације (ПДР) дела “Врачарског платоа”

Демократска странка Врачар је заједно са Одборничком групом “Врачар слободно” поднела укупно десет приговора градском Секретаријату за урбанизам на План за измене и допуне Плана детаљне регулације (ПДР) дела “Врачарског платоа”.

Наиме, предложеним Планом, Секретаријат за урбанизам града Београда објављује намеру да на потезу од Храма светог Саве према Неимару подигне ниво дозвољене спратности са досадашњих 21м на 24м, затим да степен зауетости парцеле буде подигнут са досадашњих 75% на чак 90%, а удео пословног простора наспрам стамбеног простора у оквиру објекта са садашњих максималних 70% на чак 100% у корист пословног простора. Овакве измене би драстично измениле амбијенталну целину Врачара, посебно традиционално резиденцијалног дела који представља локацију од немерљивог културно-историјског и духовног значаја. Поред тога, овакве измене би довеле и до потпуног комуналног и инфраструктурног колапса овог дела Врачара, обзиром на немогућност да инфраструктура испрати изградњу толиких објеката и превеликог саобраћаја. Посебну опасност представља и чињеница да би дошло до драстичне промене микроклиме услед смањеног дотока ваздуха и дневне светлости, што би несумњиво негативно утицало на квалитет живота и рада грађана. Након добијеног мишљења ЈКП “Београдски водовод и канализација”, ЈКП “Зеленило Београд” и Завода за заштиту природе Србије, градски Секретаријат за урбанизам се одлучио и да се не приступи изради Студије о стратешком утицају на животну средину, што свакако неоправдано искључује стручну јавност и надлежне институције да пруже релевантне оцене о безбедности утицаја оваквих измена на живот и рад грађана. Посебно скандалозна је чињеница да је као наручилац израде Плана заправо фирма “Al-Danube General Constracting Co ltd” из Багдада, Ирак. Приступом Регистру Агенције за привредне регистре (АПР), па чак и било којем интернет претраживачу, лако се утврди да нигде нема никаквих података о постојању или деловању фирме са оваквим називом. Комисија за планове градске управе је на данашњој јавној расправи одбила све приговоре ДС Врачар и “Врачар слободно” као неосноване.

Демократска странка најоштрије осуђује скандалозан начин на који тренутна власт под палицом СНС-а води Врачар и Београд. Мржња СНС-а и вечитог заменика Горана Весића према Врачару је немерљива и види се у њиховим свакодневним покушајима да казне Врачарке и Врачарце. Подсетићемо само да су, након што су 2016. године криминалом и корупцијом отели Врачар, за претходне три године своје узурпаторске власти на Врачару укинули вишегодишње успешне пројекте које је претходна власт ДС-а спроводила попут: “Геронтодомаћице” (помоћ најстаријим суграђанима) и “Да лепше изгледа” (општинско суфинансирање уређења фасада), али и да су пре  две недеље одлуком напредњачке већине у Општини Врачар безусловно на управљање предали Горану Весићу и његовој градској управи Спортско-рекреативно-образовни центар “Врачар” (СРОЦ Врачар), Врачарско дечије одмаралиште “Шупља стена” на Авали, око 100 ари атрактивног земљишта на Јужном булевару, као и више хектара земљишта у Брусу, чији је досадашњи власник била Општина Врачар.

Демократска странка Врачар ће заједно са Врачаркама и Врачарцима наставити борбу за нормалан и пристојан Врачар и Београд, уверени да ће на наредним избоорима ослободити отети Врачар и обрачунати се са криминалом и корупцијом који сада харају Врачаром и Београдом.

Саопштење за јавност Демократске странке Врачар поводом Јавне седнице Комисије за планове градске управе и одбијања свих приговора ДС Врачар, можете у целости да прочитате кликом на линк ОВДЕ