Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Одржани пети „Врачарски разговори“: „ОЛИВЕР – незавршена прича“

     Дан пре прве годишњице мучког убиства председника Грађанске иницијативе „Слобода, правда, демократијаОливера Ивановића, у просторијама Општинског одбора ДС Врачар су одржани пети по реду Врачарски разговори на тему „ОЛИВЕР – незавршена прича“. Гости ових разговора су били Рада Трајковић, председница НВО „Европски покрет“ са Косова и Метохије и бивша посланица у Скупштини Косова, Александар Ивановић, адвокат и братанац покојног Оливера Ивановића и адвокат Божо Прелевић.

     Александар Ивановић је подсетио све госте и учеснике са низом напада на живот и имовину Оливера Ивановића у годинама које су претходиле његовом убиству. Он је такође више пута нагласио како је покојни Оливер био истрајан у својој борби за нормално друштво и заједнички суживот на Космету, као и да никада није ни помишљао да напусти своју родну Косовку Митровицу, али ни да погне главу пред људима пред којима се глава никад не спушта.

     Рада Трајковић је истакла да је Оливер био синоним за заједнички живот Срба и Албанаца. Тај пуцањ је био пуцањ у заједнички живот, требало је доказати да Срби и Албанци не могу да живе заједно, јер се очекивало да се по инерцији одмах каже: „Ево, убили су га Албанци!“ То би резултирало још већом мржњом, нетрпељивошћу и онда би логично уследили преговори о разграничењу.Она је такође истакла како је Вучић „знао да има отпор код свих нас и успео је „у сменама“ да нас склони са позиција с којих бисмо могли да му пружамо отпор и све је предао мафији. Тај Радојичић је човек улице, мафијаш. Што би рекли амбасадори у Приштини: „То су мафијаши не локалног, већ регионалног нивоа“.  Оливер је након затвора поново почео да организује своју странку, да се припрема за изборе, имао је ауторитет, народа га је волео, био је интелектуалац, образован и сугурно неће да да иде за том „Српском листом“ која је сачињена од необразованих људи у које народ нема поверења, где се налази и Радојичић. Та Оливерова опција је свакако била примамљива и за народ и за међународну заједницу, а њима је била озбиљан проблем и нашли су модалитет преко Радојчића, који је скоро сигурно учествовао у организацији, да га убију и склоне.

     Божо Прелевић је подсетио да је Оливер био један од ретких умних, слободномислећих људи на Косову и Метохији са ким се могло разговарати о свему. Присетивши се једног од својих разговора са Оливером Ивановићем, Прелевић је рекао како је упозорио Ивановића да серија инцидената и напада на његов живот и имовину нису случајни, већ да је то упозорење да им озбиљно смета и да се добро припази. Ивановић је на то одговорио да после случајева Стамболића и Ћурувије не верује да би се више било ко усудио на нешто слично. Сада, након убиства Оливера Ивановића, Прелевић је сигуран да је све то исти „српски рукопис“. Зашто то тврдим? Прво, питање је – Коме се он политички замерио? Знамо да се замерио „Српској листи“. Он тамо није имао неки свој приватни бизнис, нити је имао проблема са Албанцима. Напротив, они су га јако поштовали. Дакле, он је највећи проблем имао са СНС-овом „Српском листом“, а те листе се највише плаше Срби са Косова. Друго је питање – Да ли је његова политика била супротна Вучићевој? Несумњиво је да јесте. Када погледате боље, данас више нема гласних заговорника његове политичке опције. Та опција више не постоји на Косову. Све указује да је његова политичка опција била јако незгодна као алтернатива опцији коју заговара овај наш „Полиграф Полиграфович“ (Александар Вучић). Када погледате ко и где му је све цртао мету на челу, видите да су то радили на државним медијима представници СНС-а. Када погледате ко је коалициони партнер СНС-а, то је Харадинај. Сам Харадинај каже да сарађује са Радојичићем. Када погледате ко треба да открије Оливерове убице, то су Вучић и Харадинај и видите какав је резултат тога. Када погледате ко породици није хтео да да велику салу за комеморацију, видите да је то „Српска листа“. На крају, тај политички и „српски“ рукопис можете видети и ако погледате како су о убиству извештавали државни медији. Као и код Стамболића и Ћурувије, када је било да је то неко други урадио да би нашкодио Милошевићу, сада су то били Албанци и неко да би наудио Вучићу. Убиство Оливера Ивановића је свакако порука и овдашњој опозицији“ – закључио је Прелевић.

Краћи сиже „Врачарских разговора”: „ОЛИВЕР – незавршена прича” можете преузети у .pdf формату кликом на следећи линк: ОТВОРИ СИЖЕ