Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Протести “1 од 5 милиона” се шире

     Велики протести грађана и опозиције против насиља и актуелног режима Александра Вучића се настављују упркос веома хладном времену и снегу. На сваком новом протесту се окупља све већу број грађана незадовољних стањем у држави и диктатуром коју спроводи режим СНС-а на челу са Александром Вучићем.

Протестима у Београду сада већ стандардно присуствује између 50.000 и 60.000 грађана, а протести се шире и по Србији. Тако су до сада грађани већ започели са протестним шетњама и у Нишу, Новом Саду, Шапцу, Крагујевцу, Ужицу, Великом Градишту, Бору, Зајечару, Чачку и другим градовима, а најављује се почетак протестних шетњи у и даље широм Србије.

Један од говорника и организатора протеста у Београду, глумац Бранислав Трифуновић је позвао опозицију да грађанима понуди документ којим ће јасно да се одреди шта нуде, како ће их грађани контролисати и како их евентуално сменити ако не буду добро радили. Први је на тај позив реаговао Савез за Србију који је пружио пуну подршку грађанским протестима и представио својих 30 тачака и документ опозиције о изборним условима као добру полазну основу, као и гаранције да нико од лидера опозиције неће седети у прелазној влади након смене режима Александра Вучића, што упућује на закључак да ништа неће бити исто. Савез за Србију је такође организовао и шири заједнички састанак са представницима опозиције у Србији која није део Савеза, на коме је договорено да опозиција у наредном периоду изађе са заједничком платформом која би одговорила на захтеве протеста. Закључено је да је протест показао заједништво на које Александар Вучић нема одговор и да је одговорност опозиције да то заједништво политички артикулише.