Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Одржан и трећи протест “Стоп крвавим кошуљама”

     Претходне суботе је у Београду одржан и трећи протест “Стоп крвавим кошуљама“, под слоганом “1 од 5 милиона“. Протест је почео говорима глумца Бранисалава Трифуновића, новинара Милана Јовановића и карикатуристе Душана Петричића. Протестна шетња која је потом уследила је овога пута ишла преко Трга Републике, Македонском и Светогорском улицом, а потом Таковском улицом, где се колона зауставила испред зграде Радио телевизије Србије (РТС). Обзиром да Јавни сервис до тада није испунио захтев протестаната да им се омогући присуство од пет минута у ударној информативној емисији РТС-а, протестанти су испред седишта Јавног сервиса одржали кратак протестни перформанс “пет минута буке за РТС“. Колона је потом наставила шетњу Улицом Кнеза Милоша до зграде Владе Србије, а потом Немањином до Трга Славија, где је протест и завршен. На самом крају, организатори су протестантима прочитали захтеве протеста упућене властима, а то су:

  1. Да се у информативним емисијима РТС-а посвети пет минута времена за објективно извештавање о протестима, као и да се у свим информативним емисијама РТС-а омогући и опозицији да изнесе своје ставове и на тај начин омогући сагледавање и друге политичке опције, што је и обавеза Јавног сервиса.
  2. Да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, налогодавци напада на Борка Стефановића.
  3. Да се објави ко је одговоран за покушај убиства и паљење куће Милана Јовановића.

На овом протесту је учествовало око 40.000 грађана, а међу окупљеним грађанима су се налазили и опозициони лидери из Савеза за Србију, Грађанског блока “381”, ДСС, као и многе друге познате, јавне личности.

     Као и након претходна два протеста, и овог пута је забележено значајно омаловажавање од стране актуелног режима и медија под контролом режима. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је тако изјавио да је на протесту било присутно свега око 5.000 људи, па чак и мање. Те тврдње је покушао да поткрепи теоријом да је било 120 редове по тридесетак људи, као и да су били у зимским јакнама па им је требало више простора и да зато делује да је било много више људи. Овакве срамне изјаве које вређају интелигенцију сваког разумног грађанина, само су још један показатељ да овај режим не преза ни од чега и да нема ни најмањег поштовања према грађанима. Управо такав однос према грађанима је још један велики разлог зашто нас је на сваком наредном протесту све више и више.

Наредни протест је заказан за суботу 29.12.2018. у 18 часова на Платоу испред Филозофског факултета на Студентском тргу у Београду. Изађимо у још већем броју! Има нас 5 милиона!