Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Одржан протест опозиције “Стоп крвавим кошуљама”

У Београду је у суботу 08. децембра 2018. године одржан велики мирни протестни скуп против насиља у Србији, у организацији опозиционог Савеза за Србију, под називом “Стоп крвавим кошуљама“. Скуп је почео говором познатог глумца Бранислава Трифуновића на Платоу испред Филозофског факултета на Студентском тргу, а протестанти су потом своје незадовољство исказали и протестном шетњом преко Трга Републике, Теразија, поред Дома Народне Скупштине, потом Таковском улицом поред зграде Радио Телевизије Србије (РТС) и даље Светогорском и Македонском улицом поред зграда Радио Београда и “Политике” и поново до Трга Републике где је скуп званично и завршен. Скупу су присуствовали сви лидери и високи функционери странака и покрета који чине Савез за Србију, али и представници других демократских и грађанских опција, као и многобројне јавне личности. Процењује се да је на скупу и у протестној шетњи учествовало око 15.000 грађана.

Протест је протекао мирно и без и једног инцидента, упркос честим провокацијама прорежимских присталица, поготово док су протестанти мирно пролазили испред Дома Народне Скупштине, где их је дочекао председник Удружења породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији, Симо Спасић, окружен присталицама десничарских удружења, који је преко мегафона упућивао увреде грађанима и политичарима у протестној колони. Овај протест је такође обележило и скандалозно, срамно извештавање прорежимских медија, нарочито “Студија Б”, чија репортерка је пренела да је скуп “доживео фијаско” јер је присуствовало “једва око 2.500 грађана”, називајући опозицију лицемерном и оптужујући је за насилништво, наводне позиве на линч, силовања и државни удар, као и издају и нарушавање мира и стабилности у земљи.

     Дан након успешно одржаног протеста опозиције, председник Србије и СНС Александар Вучић је опозицију и грађане који су учествовали у протесту назвао “дивљацима” и изјавио да неће попустити и да му “не пада на памет да испуни ни један једини захтев опозиције ма колико дуго протести трајали и све и да изађе и пет милиона протестаната”. На ову изјаву је реаговао председавајући Савеза за Србију Небојша Зеленовић, који је изјавио да је једини захтев био да насиље престане и да је потпуно јасно да Александар Вучић тај захтев не прихвата. “Тврдња да га став пет милиона људи не занима и да ће он наставити да одлучује како он мисли да треба, говори да смо у правој диктатури” – закључио је Зеленовић.