Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Новогодишње украшавање Београда – од потребе до расипања новца

Актуелна градска власт предвођена СНС-ом и ове године наставља праксу трошења енормних сума новца из градског буџета на новогодишњу декоративну расвету у Београду. Радници јавних комуналних служби су почели са постављањем расвете већ 11. септембра, а реакције суграђана иако различите, наводе на закључак да преовладава став да је овакав начин новогодишњег украшавања града које траје од почетка септембра до краја марта, дакле шест месеци у години, ништа друго него расипање новца свих грађана Београда. Београђани, али ни цео свет, још нису заборавили прошлогодишњи скандал када су градски челници предвођени Синишом Малим и Гораном Весићем потписали уговор са фирмом “Кип Лајт” за постављање новогодишње јелке у Кнез Михаиловој улици по цени од невероватних 83.000 евра, а већ ове године смо чули Горана Весића који је најавио да ће Град Београд ове године издвојити и додатна средства из буџета за куповину нових украса.

Знате ли колико нас кошта овај хир Горана Весића и Српске напредне странке? Веровали или не, али Град Београд, односно грађани Београда, су одлуком Горана Весића, Зорана Радојичића и чиновника из СНС, СПС, ДСС и ПУПС-а из градског буџета на новогодишње украсе и светиљке потрошили невероватних 40.539.200 динара, односно око 342.700 евра, а пре неколико дана је додатно потписан уговор са фирмом “Кип Лајт” о куповини додатних украса у вредности од још 35.835.600 динара, односно чак око 304.000 евра! Када се томе додају трошкови монтаже и демонтаже, одржавања, али и утрошене електричне енергије за потпуно неразумно дугачак временски период на који се расвета поставља, јасно је да је на делу чисто бахаћење и расипање новца грађана. Овако су изгледали издаци градске управе Београда на новогодишњу декорацију од 2014. године до данас:

2014. – 2.980.000 динара

2015. – 57.030.000 динара

2016. – 190.650.000 динара

2017. – 203.900.000 динара

2018. – 300.000.000 динара (за сада)

Из овога се јасно види да су трошкови новогодишње расвете од 2014. године до данас Београђане коштали вртоглавих 4,3 милиона евра! Поред тога, заменик градоначелника Београда Горан Весић је недавно најавио да је “овогодишња јавна набавка за новогодишње украсе и расвету у Београду вредна око 300 милиона динара”, односно око 2 МИЛИОНА ЕВРА!

Списак набавке украса састоји се од: светлећег дрвета (три комада), фигуре букета цвећа (35 комада), светлеће фигуре троугластих цветова (25 комада), светлеће фигуре плаво бели цветови (55 комада), светлеће фигуре букета који се састоји од три цвета по пет латица (55 комада), светлећа киша са минимум 36 ЛЕД ланчаницама (55 комада) као и светлећа киша од минимум 300 ЛЕД диода (90 комада), светлеће фигуре заставе Републике Србије (16 комплета) и светлећа фигура цветови са звездицама (14 комада).

Када се свему овоме додају “пројекти” актуелног градског режима као што су фонтана на Славији од око 2 милиона евра, најава изградње 54 фонтане у граду, јарбола од скоро 2 милиона евра, гондоле, постаје јасно да тренутна градска власт нема осећаја ни знања о управљању новцем и добрима Београђана. Приоритети ове власти нису ни школе ни болнице, ни обданишта ни водоводна и канализациона мрежа, ни помоћ старима ни трудницама и породиљама, ни образовање младих ни пројекти за будућност, већ само и искључиво пуки популизам, сумњиви послови од којих ће градски функционери и њихови партнери имати личну корист и лични маркетинг.