Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Изложба “5. октобар – У инат забораву!”

Демократска странка Врачар у сарадњи са Новом странком Врачар је обележила 18 година од промена у Србији 5. октобра 2000. године. Пунолетсво промена у Србији је обележено изложбом фотографија са протеста 5. октобра 2000. године, под називом “5. октобар – У инат забораву!“, у просторијама Општинског одбора ДС Врачар. Посетиоцима су се обратили председник Демократске странке Зоран Лутовац, председник Нове странке Зоран Живковић и глумац Бранислав Лечић. Зоран Лутовац је изразио наду да “неће бити нових петооктобарских демонстрација, већ да ће бити довољно да се опозиција окупи, изађе заједно на изборе и добије их снагом изборне воље грађана“. Лутовац је међутим, такође истакао да ће “грађани уколико то буде потребно поново бранити своју слободу и своје право“, закључивши да је “после 5. октобра 2000. године, из једне пустиње почела да се гради нормална држава“. Зоран Живковић је изјавио да су “5. октобра отворени неки нови видици, али да посао није завршен јер није било 6. октобра, односно лустрације“.

На изложби су минутима ћутања одате поште убијеном премијер Србије и некадашњем председнику ДС Зорану Ђинђићу, као и недавно преминулом великану српског глумишта и члану ДС Врачар Предрагу Ејдусу.

Отварању изложбе, потом и коктелу, су присуствовали и други функционери Демократске странке, Нове странке, Социјалдемократске странке, али и прослављени кошаркашки тренер Душко Вујошевић, прослављени глумац Милан Цаци Михаиловић и други.