Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Већина у ГО Врачар (СНС) мења грб и заставу Врачара!

Јуче, 14. марта 2018. је одржана тринаеста седница скупштине ГО Врачар. На седници је владајућа већина, предвођена Српском напредном странком (СНС), донела и срамну и надасве необјашњиву одлуку да промени званични грб и заставу ГО Врачар. Као да на Врачару све функционише савршено, а да Врачарке и Врачарци немају никаквих проблема нити преча посла, актуелни општински режим покушава да бесмисленим и свим Врачарцима увредљивим одлукама измени и амбијент, као и навике, традицију, па чак и дух Врачара. Новопридошли квази-Врачарци окупљени у оквиру СНС-а не престају да врше насиље над Врачаром.

У складу са најновијом одлуком, светосавски крст на грбу и застави Врачара више неће бити златне (жуте), већ сребрне (беле) боје, а његова позадина ће уместо плаве бити црвене боје. У тренутно владајућој већини сепозивају на мишљење хералдичара Драгомира Ацовића, које је чак увршћено и у званично образложење ове срамне одлуке, да “крст на застави и грбу Врачара не треба да буде златан, већ сребрн, јер је и крст на куполи Храма светог Саве сребрн, а не златан”. Ништа у томе не би било спорно, само кад би и господин Ацовић, као и даме и господа из СНС-а макар мало познавали Врачар и Београд, када би некад мало прошетали до Карађорђевог парка и Храма светог Саве, па подигли поглед ка куполи Храма, а онда би можда и видели да је крст заправо ЗЛАТАН, а не сребрн. Оваква скандалозна одлука, не само што је бесмислена и увредљива за Врачар и Врачарце, већ изискује и велике беспотребне трошкове како Општини, тако и грађанима који ће морати да мењају документа на којима се налазе обележја ГО Врачар. На овакво неразумно деловање актуелних општинских властодржаца је реаговао и Бранимир Кузмановић, одборник ДС у оквиру коалиције “Врачар слободно”, поручивши актуелној већини из СНС-а да се играју још две године (до 2020. када су редовни локални избори на Врачару), када ће Врачар бити ослобођен, а све овакве накарадне одлуке поништене.

Иначе, да подсетимо мало и господина Ацовића, као и даме и господу новопечене Врачарце из СНС-а, аутор ПОЗЛАЋЕНОГ крста на великој куполи Храма светог Саве је наш чувени вајар и Београђанин, покојни Небојша Митрић (1931-1989.), који је и преминуо свега двадесетак дана након што је “његов” крст подигнут на врх куполе Храма. Велики крст на највишој куполи је позлаћен и има висину од 12 метара. Занимљиво је још приметити и да је аутор досадашњег грба и заставе ГО Врачар из 1993. године управо поменути г. Ацовић, који је тада видео да је крст златне боје, док сада исти крст види у сребрној боји.