Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Одржани избори за Скупштину града Београда, промене у ОО ДС Врачар

Редовни избори за Скупштину града Београда одржани су 04. марта 2018. Након предизборне кампање коју су карактерисали изузетно тешки, готово немогући услови за све опозиционе опције, медијске блокаде, куповине гласова, уцена и злоупотреба од стране актуелног режима, Демократска странка је на изборе изашла на коалиционој листи “Да ослободимо Београд” заједно са Социјалдемократском странком, Новом странком и Зеленом еколошком партијом – Зелени. Већ од самог отварања бирачких места у 7 часова, забележене су извесне нерегуларности на неким бирачким местима, па чак и физичко насиље неких чланова бирачких одбора делегираних испред СНС-а, којом приликом је интервенисала и полиција. На неким бирачким местима у приградским општинама су забележени случајеви и да су активисти СНС-а онемогућавали грађане који нису на њиховим списковима сигурних гласова да уопште и приђу бирачком месту.

Коначни резултати избора су показали да је на ове изборе изашло 51,3% грађана са правом гласа. Највише гласова је добила листа “Александар Вучић – Зато што волимо Београд” – 44,99% (64 мандата), потом листа “Драган Ђилас – Београд побеђује, људи одлучују” – 18,93% (26 мандата), следи листа “Александар Шапић градоначелник” са 9,01% (12 мандата) и листа “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, Драган Марковић Палма – Јединствена Србија” са 6,13% (8 мандата). Остале листе међу којима и листа “Да ослободимо Београд – Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка, Зелена еколошка партија – Зелени” која је освојила 18.286 гласова Београђана, односно 2,25% гласова изашлих бирача, нису прешле законски цензус од 5% и неће имати своје одборнике у Скупштини града Београда.

Када је у питању територија Општине Врачар, резултати су следећи:

На изборе је изашло 51,86% грађанки и грађана Врачара са правом гласа, а од тога је највише гласова добила листа окупљена око Драгана Ђиласа (32,66%), потом листа окупљена око СНС-а (28,10%), а следи листа Александра Шапића са освојених 7,48% гласова, затим листа “Не давимо Београд” са 7,12%, листа око СПС-а са 5,06%, и листа окупљена око ДС са 5,03%. Остале листе на Врачару нису прешле цензус. Тиме је Општина Врачар једина београдска општина на којој је листа окупљена око Демократске странке прешла цензус. Овакви резултати избора гледано за Врачар, показују да су Врачарци већински опредељени за опозиционе опције, које у простом збиру имају поверење 52,29% грађанки и грађана Врачара.

Након објављених резултата избора за Скупштину града Београда, упркос најбољем резултату у поређењу са другим резултатима оствареним на другим општинама, руководство Општинског одбора Демократске странке Врачар (председник и чланови Председништва) су на седници ОО ДС Врачар поднели оставке на своје функције као морални чин. Том приликом је јасно напоменуто да нико од досадашњих високих функционера ОО ДС Врачар и не размишља о било каквом повлачењу или напуштању странке, већ да је ова одлука искључиво морални чин преузимања одговорности за укупан резултат странке на овим изборима, као и да сви заједно настављају своју политичку борбу за бољи Врачар, Београд и Србију свом снагом и енергијом са својим сарадницима и колегама у оквиру Демократске странке, као и са политичким сарадницима и истомишљеницима.