Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Одржана велика конвенција коалиције “Да ослободимо Београд”

Кандидат за градоначелника коалиције „Да ослободимо Београд“ и председник Демократске странке Драган Шутановац је на великом митингу ове коалиције 11. фебруара 2018. године у београдској Хали спортова „Ранко Жеравица“ поручио да је ова коалиција „једина снага која може да покрене промене и ослободи Београд, а потом и целу СрбијуМи немамо тај луксуз да бирамо тренутак и политичке околности, да бирамо проблеме, никада нисмо склањали, никада одустајали и увек смо нудили решења. Зато знам да је наша коалиција и данас – темељ и снага промена“, уз оцену да су само „јаке Демократе гарант пораза Александра Вучића.“

Шутановац је у свом говору навео да је „Београд град у коме је због агресије напредњачке власти завладао страх, безнађе, немаштина. Разарају се све вредности које су овај град чиниле градом будућности – какав је статус добио у време једног од најбољих градоначелника Београда у историји – Ненада Богдановића.

Београд девастиран криминалом и корупцијом

Председник Демократске странке је оценио да је „Београд данас девастиран криминалом, корупцијом, бахатошћу и некултуром“, да је то град из кога људи одлазе те да је једини резултат Александра Вучића „пуста и осиромашена Србија без икакве перспективе.“

Зато четвртог марта морамо да ослободимо Београд од корупције, криминала, насиља, некултуре и примитивизма, од агресије и мржње. Морамо да ослободимо Београд од страха“, рекао је Шутановац.

Демократе никада нису одустале

Говорећи о Демократској странци, подсетио је да је „више пута у историји имала избор да поклекне, да се одрекне и демократије и владавине права и социјалне правде, да се одрекне модерне Србије. Могли смо да дувамо у ратне трубе, да говоримо о комшијама као о непријатељима, али се нисмо одрекли својих начела и свега у шта верујемо јер се ми боримо за вредности.

Шутановац је нагласио да се коалиција Да ослободимо Београд бори за „град у који ће сви желети да дођу, зато што нуди најбоље шансе, највише могућности и квалитетан живот. За Београд који ће бити град свих нас који у њему живимо. У коме ће култура бити аутономна и независна од политике, за град ефикасне и некорумпиране власти која је сервис грађана а не узурпатора који људе малтретирају и понижавају људе.“

Промене увек кретале из Београда

Уз поруку да су промене увек кретале из Београда, Шутановац је упоредио Конвенцију са грудвом која ће покренути лавину промена за модерну и европску Србију која ће прекинути круг пропадања, заостајања и подела: „Пред нама је шанса да Београд буде први корак слободне Србије. Ову шансу морамо да искористимо јер једино ако је слободан, Београд живи. Једино ако је уређен, Београд се расте. Једино ако је безбедан, Београд се развија. Једино ако је солидаран, Београд је Београд.“

Подједнаке шансе за свако дете

Драган Шутановац је сишавши у публику са бине рекао да ће та коалиција обезбедити да свако дете, свака породица, добије подједнаку бригу друштва и једнаку шансу.

Шутановац је обећао да ће прекинути буџетску штедњу на људима који покушавају да заснују породицу.

Сва деца ће имати субвенцију, она која су уписала вртиће и она која то нису успела, повећаћемо помоћ социјално угроженим породицама, сви ђаци Београда ће имати бесплатне дигитализоване уџбенике те да ће тиме најмлађе генерације ухватити корак са модерним светом”.

Пензионерима вратити отето, доста је милостиње

Председник Демократске странке је поручио да ће прекинути праксу да се пензионерима дели милостиња, да ће се вратити сваки отет динар јер су „они градили наш Београд и недопустиво је да им власт данас поручује да за њих нема места у овом граду.

На листи кандидати са именом и презименом

Говорећи о листи коалиције Да ослободимо Београд Шутановац је рекао да су то људи са именом и презименом, да су то људи који имају биографије и који ће бити глас сваког Београђана у Скупштини града.

Не желимо да дођемо на власт да би све остало исто, ми ћемо систем променити из корена. Ми ћемо у Београду на прво место вратити струку, слушати људе јер ми ћемо управљати градом, а нећемо владати животима Београђана и Београђанки.“

Ракић-Водинелић: Одговараће за заробљавање Београда!

Прва на листи коалиције „Да ослободимо Београдпроф. др Весна Ракић-Водинелић поручила је да „садашња власт стално и дуго лаже желећи да више нико не верује никоме и ни у шта“:

Ова власт је намерила да са народом чини што јој се прохте. Неће моћи, неће проћи та велика лаж и зла намера.“

Она је истакла да је Београд увек био отворен град, а да га сада „срамна власт затвара некултуром, незнањем, злом вољом и злим делима, гушењем слободне речи, отвореним презиром према његовим грађанима“.

За то заробљавање Београда, духовном и сваком другом бедом, они ће одговарати! Морамо успети, јер то није само ствар ове генерације Београђанки и Београђана. Успећемо да би они који жжеле да оду одавде, остали, да би овај град био град за све његове људе – за оне који ходају, али и за оне који то не могу“, поручила је председница Савета Нове странке Весна Ракић-Водинелић.

Марко Ђуришић: Ми ћемо бити ту и 5. марта

Други на изборној листи Марко Ђуришић истакао је да се посао за ову коалицију не завршава 4. марта – тог дана ослободиће Београд, Аранђеловац, Бор и Севојно, а већ 5. марта креће се са ослобађањем целе Србије, навео је.

Поносан сам што сам на овој листи, јер је чине 110 људи са правим биографијама, прави доктори, прави инжењери, прави студенти. У наредних десет дана позивам вас да свако од вас нађе још десет ослободилаца Београда. Победићемо без пара, плаката, билборда“, поручио је Ђуришић, потпредседник СДС.

Срето Малиновић: Здруженим снагама кренимо у ослобађање Београда

Кандидат за градског одборника генерал Срето Малиновић нагласио је неопходност одлучне борбе против „егзистенцијалног, културног и менталног злостављања које спроводи актуелна власт“:

Београђани, јунаци, време је да се забринемо за свој живот, јер ово није живот већ агонија! Позивам вас да здруженим снагама кренемо у одбрану Београда. А када га 4. марта ослободимо, неко ће морати да положи рачун и да да јасни одговор на то шта су урадили са новцем Београђана!”

Борис Тадић: СНС стасао на криминалу

Председник СДС Борис Тадић рекао је да „није нормално рушити град и државу а говорити да их волиш“, као што „није нормално ни да се сатанизује Оливер Ивановић па да се лију лажне сузе“.

Чудимо се откуд организовани батинаши на улицама Београда… Ту су, зато што је СНС стасао на криминалу, лажима и крађама још током деведесетих година“, рекао је Тадић.

Зоран Живковић: Србијом управља Вучићева мафијашка организација

Председник Нове странке Зоран Живковић, казао је да „коров расте свуда, а једино се у Србији залива, јер њоме управља мафијашка организација на чијем је челу Александар Вучић“.

Има једно место, еколошка оаза, које се зове Падинска Скела. После 4. марта, већина њих ће тамо да заврши. Имају три могућности: да копају кукуруз у ПКБ-у, да се лече у надлежној установи, а већина ће да заврши тамо где им је и место – у затвору у Падинској Скели” – рекао је Живковић и додао да се 4. марта „морају чувати гласови да их Вучићеви лопови не покраду“, те да ће он лично допринети том задатку тако што ће бити контролор на бирачком месту.

Дејан Булатовић: Долази нови градоначелник Београда – Драган Шутановац

Ослобађали смо Београд 1996, и ослободили смо га. Отераћемо их поново, и то не само у прошлост, већ и у таму, тамо где су нас одвели када су дошли на власт“, рекао је Дејан Булатовић, председник Зелене еколошке партије Зелени.

Он је поручио да ће „Београд устати и рећи НЕ диктатури, јер долази нови градоначелник Београда – Драган Шутановац“.

Рада Трајковић позвала да се гласа за листу Да ослободимо Београд и Демократску странку

Присутнима су се обратили и бивша посланица Рада Трајковић и градоначелник Скопља Петре Шилегов.

Рада Трајковић је рекла да је допутовала са Косова и Метохије да присутне моли да ослободе Београд, јер, како је рекла, нема слободне Србије без слободног Београда, а да је Демократска странка историјски, а не инстант пројекат који ће нестати после првог пописа.

Градоначелник Скопља Петре Шилегов је поручио да очекује да ће демократе ослободити Београд и Србију, као што су они (Социјалдемократски савез Македоније) ослободили Македонију, и да верује да ће са Шутановцем, као колегом градоначелником, ускоро попити кафу у Скопљу.

Педизборном скупу у Хали спортова „Ранко Жеравица“ присуствовало је око 5.000 људи, као и кошаркашки тренер Душан Вујошевић, социолошкиња Весна Пешић, глумац Бранислав Лечић. Скуп, који је водио познати београдски глумац Горан Шушљик, завршен је песмом “Београде, Београде” коју је отпевао певач Мирослав Илић.

(Информативна служба ДС)