Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

28 година борбе за Србију: Демократе су странка следећег корака

Демократска странка (ДС) обележила је 28 година од оснивања 3. фебруара 1990. године, када је формирана као једна од првих странака по увођењу вишепартијског система у Србији.

Скупу су присуствовали председник Демократске странке Драган Шутановац, први председник по обнављању Драгољуб Мићуновић и некадашњи председник странке Борис Тадић, као и многобројни некадашњи и садашњи функционери.

Поред њих, рођендану су присуствовали и Весна Пешић, Жарко Кораћ, Борка Павићевић, Вида Огњеновић, Зоран Живковић, Бранка Прпа, Жарко Требјешанин, Александар Мандић, Душан Петричић, Срђан Драгојевић, Дража Петровић, Бане Видојковић, Милан Антонијевић, Александар Радић, Александар Симић и многе друге јавне личности.

Председник Демократске странке Драган Шутановац у обраћању окупљеним демократама поручио је да су се пре 28 година окупили људи који су имали пуно вере, људи који су имали сан да Србија буде модерна, развијена, демократкса и европска земља. Тај сан све време сањамо и на њему радимо.

Шутановац: ДС никада није нити ће одустати

Шутановац је поручио да су тешка времена, али да Демократска странка никада није одустајала.

По томе се и разликујемо од оних који на овај накарадан начин воде нашу земљу, наш град и општине широм Србије. Увек смо били ту да заштитимо демократију. Политика није вожња аутомобилом по задатим тракама где је пут добро осветљен и где само треба поштовати правила да би дошли на жељени циљ. Политика је питање одговорности и одлука у сваком тренутку. На нашем путу увек постоје раскрснице и у сваком моменту потребно је донети добру и праву одлуку“, рекао је он.

Шутановац је нагласио да у Београду нема довољно задовољних који ће подржати ову власт, али има много уплашених који ће за њих гласати.

У нашој земљи је завладало све негативно што постоји у неком друштву. Нажалост, најопаснија ствар која је завладала у Србији је страх. То је главна мисија на чијем остварењу морамо да радимо – да ослободимо земљу од страха. Нема у Београду довољно задовољних који ће подржати ову лошу власт, али има много уплашених који ће, ако их не ослободимо страха, гласати за ову власт. Зато вас позивам да кренемо на улицу да ослобађамо људе и понудимо решење за проблеме које имају“, рекао је Шутановац.

Он је додао је да верује да ће Демократска странка ако буде радила у наредним временима моћи да ослободи Београд, а потом и Србију.

Мићуновић: Не може да се говори о демократији, а да се не помене ДС

Први председник обновљене Демократске странке подсетио је на саме почетке Демократске странке.

Јуна 1990. године одржали смо први митинг против постојећег поретка. Ми смо били ти који су се сукобили и ризиковали сукоб са полицијом како би смо одбранили слободну реч. Ми смо били ти у Скупштини који су поставили темеље европске демократске политике. Ми смо били ти који нисмо дали да се краду гласови и 1997. и 2000. године“ , подсетио је Мићуновић.

Он је додао, да се данас у Србији не може говорити о демократији, а да се не помене Демократска странка која је матица демократије.

Шта данас Демократска странка представља и чини? Исто они што је чинила и представљала пре 28 година, а то је матицу демократских промена. Да ли се неко може похвалити да је пре 28 година говорио да морамо ићи у уједињење са Европом, да морамо унапредити културу, дијалог, понашање, да се морамо образовати и бити модерна држава“ , рекао је Мићуновић.

Мићуновић је рекао да ДС није осветничка група, али да исто тако није ни заборавна па да поверује да неко ко је некада крао и варао нас данас ослобађа.

На крају говора, он је поручио да жели да дуго Демократска странка остане оно је сада и што је била свих ових година јер, како је навео, нема ничег важнијег у једном човеку него бити у складу са самим собом.

Нови сајт и апликације Демократске странке

Током прославе 28. рођендана, Драгољуб Мићуновић пустио је у рад и нови интернет сајт Демократске странке, а по први пут и апликацијa за смарт телефоне.