Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Коалиција око Демократске странке “Да ослободимо Београд” започела кампању

Коалиција Демократске странке, Нове странке, Социјалдемократске странке и Зелене еколошке партије Зелени представила је 28. јануара 2018. године тим који ће водити Београд и Декларацију ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД, којом се обавезала, када јој буде поверен мандат за управљање Београдом, на испуњење садржаних програмских циљева.

Заједнички кандидат за градоначелника и председник ДС Драган Шутановац поручио је да је коалиција окупила четири различите странке, а да оно што их окупља јесте чињеница да су сви они демократе:

Ми, демократе, никада нисмо калкулисали, бирали политички тренутак, противника или проблем. То не чинимо ни сада и због тога смо корак испред свих осталих. За нас се овај посао не завршава 4. марта увече, 5. март подједнако је важан и то ће бити само наставак онога што радимо већ 28 година уназад.

Шутановац је навео да Београдом већ четири године управљају беспризорни људи, људи који кажу да воле Београд, а воле га тако што га бесправно руше и од центра града праве бувљу пијацу:

Убили су дух Београда. Већ четири године владају хаосом, насиљем и корупционашким аферама. Кажу да воле Београд. Али не воле га, као што не воле ни Београђане, и то је разлог зашто их континуирано малтретирају.

Време је за четвртог градоначелника Београда из ДС

Он је навео и да Демократска странка никада није имала бољу листу, да су то стручни, образовани људи, који „сваку област у управљању градом могу да покрију боље од свих осталих заједно.“

У последњих 20 година, дали смо три градоначелника. Четвртог марта даћемо и четвртог“, поручио је Драган Шутановац.

Ђуришић: Биће нас 300 хиљада и ослободићемо Београд

Лидера ДС-а је најавио Марко Ђуришић (СДС),  који је рекао да је Шутановац његов пријатељ, саборац, човек који може одговорно да води Београд, а да је задатак свих нас да јачамо Демократску странку.

Договор који смо направили за ове изборе, треба да омогући да Србија поново добије једну јаку, грађанску странку, странку која ће моћи, као што је то већ урадила 2000. године, да изнесе терет промена – Демократску странку. Биће нас триста хиљада и ослободићемо Београд.“

Други на листи и потпредседник Социјалдемократске странке Марко Ђуришић, истакао је да после ослобођеног Београда креће битка и за ослобађање целе Србије:

Пред собом имате 110 кандидата, људе који имају праве дипломе, праве професоре, докторе наука, генерале, пензионере, студенте, људе који ће вратити струку и поштење у градски парламент.“

Ракић – Водинелић: Држите нас за реч, Београд ће бити град свих својих грађана

Након читања Декларације, присутнима се обратила прва на листи и председница Савета Нове странке Весна Ракић – Водинелић (Нова странка), која је истакла да су се кандидати за градске одборнике Коалиције „Да ослободимо Београд“ обавезали да ће учинити све да Београд поново постане град свих његових грађана:

Београд не сме више бити град лажљиве власти, цепидлачења, урбанистичког хаоса, чемерног живота, град у којем се новац троши на приватне а не јавне потребе. Ми нећемо више да живимо као чемерни људи! Оно што хоћемо, јесте да се Београд врати себи. Држите нас чврсто за речи које смо дали у овој Декларацији, позовите нас на одговорност. Људи се везују за речи, остали се везују за рогове, а ми нисмо ти!

Радошевић: Београд ће бити еколошки град

Потпредседник ЗЕП Зелени Игор Радошевић, поручио је да Београд треба да постане зелени град:

Желимо да наш град буде чист град, да наша деца удишу чист ваздух, пију чисту воду, једу здраву храну, град у којем ће се зелене површине чувати. Битка за зелено-бели Београд управо почиње!

У Декларацији се наводи да ова коалиција устаје у одбрану Београда који ће поштовати човека, његово достојанство, права и слободе.

Град мора да се развија по мери људи уз поштовање историјског и културног наслеђа, а не искривљених визија некомпетентних, неуких самољубивих ‘градитеља’“, наводи се, између осталог, у Декларацији.

Првом предизборном скупу коалиције “Да ослободимо Београд”, присуствовале су и јавне личности, попут социолошкиње Весне Пешић, судије Зорана Ивошевића, књижевника Михајла Пантића, редитеља Александра Мандића, психолога Жарка Требјешанина, економисте и дипломате Ивана Вујачића.