Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

План Демократске странке за културу у Београду

Београд, 19. децембра 2017.

Пише Драган Шутановац, председник ДС

Као некадашњи министар одбране сматрам да смо исувише лако у коалиционим преговорима за Владу Републике Србије препуштали ресор културе мањим коалиционим партнерима, а много жустрије се борили за такозвана “министарства силе”. То је била грешка, јер је култура сада последња линија одбране нашег грађанског достојанства.

Наредни избори у Београду морају да буду последња линија одбране нашег грађанског достојанства. Београд су окупирали они који не умеју да га воде. Након “Београда на води”, агресивног уништавања духа града и његових урбанистичких целина, проблематичног односа према културној баштини, промоције насиља, ријалитија, кича и таблоидне културе у свим сегментима друштва, у Београду је потребно прогласити аутономију за културу.

Свестан сам да многи грађани, наши пријатељи, а међу њима и бројни уметници, у досадашњој политици Демократске странке нису видели довољну посвећеност култури, замерајући нам занемаривање овог суштинског сегмента и подилажење популизму. Као некадашњи министар одбране сматрам да смо исувише лако у коалиционим преговорима за Владу Републике Србије препуштали ресор културе мањим коалиционим партнерима, а много жустрије се борили за такозвана “министарства силе”. Отворен сам за сваки разговор о оправданим критикама на рачун наше политике, али овде желим да говорим о будућности и о програмским циљевима у културној политици Демократске странке.

Београд, поред доброг географског положаја, може да има и велики број становника, и развијену индустрију и саобраћајнице само уколико се добро води, системски уз план и програм. Међутим, уколико Београд уништи свој културни идентитет, неће га имати ни остатак Србије.

У прилог томе говори да је развој одрживих градова и заједница постављен као један од 17 глобалних Циљева одрживог развоја Уједињених нација до 2030. године. Иако је највећи број системских питања у надлежности републичког законодавца, и град у оквиру својих надлежности може много да учини како би културна политика равноправно учествовала у општој политици развоја.

Размишљајући о аутономији универзитета, такође угроженој недавно усвојеним Законом о високом образовању, размишљали смо како и уметницима дати аутономију да слободно стварају заштићени од партијских, тржишних и интересних притисака.

Уметност не може да се сврста ни у какве унапред предвиђене форме. Њу гуше наметнута правила, али ипак функционише у одређеном систему. Град као оснивач мора да води бригу о својим установама, уметницима, о доступности културних садржаја свим грађанима, али политика не сме да се меша у уметност. Деполитизација културе биће наш најважнији и први приоритет. О томе смо у Демократској странци водили бројне разговоре и зато овде излажем неке од идеја које стављамо јавности на увид и очекујемо да о њима разговарамо и саслушамо све предлоге.

Основати Савет за културу Града Београда

Формираћемо Градски савет за културу у Скупштини града по угледу на овлашћења Националног савета за културу. Чланови Савета бираће се из реда угледних и истакнутих уметника и стручњака у култури, на предлог градских установа културе по делатностима, уметничких удружења, Универзитета. Подржаћемо врхунски квалитет без обзира на структуру из које долази, али на транспарентан и отворен начин.

Савет ће бити основна полуга аутономије културе у Београду — даваће предлог плана развоја културе и утврђиваће смернице функционисања за културу у Београду, од капиталних инвестиција, предлагања директора установа, чланова управних и надзорних одбора, чланова конкурсних комисија, па све до утврђивања критеријума за расподелу програмских средстава на годишњим конкурсима. Истовремено ће Савет имати и контролну улогу као тело које ће да поставља највише уметничке критеријуме, брани интересе уметника и води рачуна да се буџетска средства усмеравају за најквалитетније пројекте у култури.

Буџет за културу у првој години мандата: повећати на 4%

Буџетска политика је најбоље мерило приоритета сваке власти. У време када је Демократска странка водила Београд, буџет за културу износио је око 5-6% укупног буџета, у најбољим годинама чак и до 8%. Данас је он испод 3%. Издвајања су данас чак и номинално мања. Ово ћемо променити.

Буџет за културу у првој години мандата Демократске странке у Београду мора да буде 4%. Град Београд данас издваја око 10 евра по становнику за културу, тај износ ће бити 15 евра.

Решење за дугове самосталних уметника

Град мора да води бригу о својим установама и својим запосленима. Али наш приоритет је и положај самосталних уметника јер 90 одсто њих живи у Београду.

Због вишегодишњег кашњења Града Београда у плаћању доприноса за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање самосталних уметника, дошло је до великог дуга. Зато ћемо хитно да покренемо решавање дугова самосталних уметника према Пореској управи. Град Београд ће директно да се укључи у проналажење решења са Пореском управом, са циљем да се камате отпишу, направе повољни репрограми и настави са редовним уплатама доприноса.

Већа средства за програмске трошкове

Уз све финансијске проблеме, Град мора да брине о установама културе које је основао. Пре свега, повећаћемо средства за програмске трошкове. Наше установе нису само зграде у којима уметници проводе радно време, већ су простори за стваралаштво. Ако нема програма, нема ни живота у нашим установама.

Поред суштинских проблема, културу у Београду деградирало је и неразумевање да није циљ културе да ствара профит, већ да је она суштина, најважнији импулс једног друштва и једина права одбрана и земље и града; као и несхватање да запослени у институцијама културе и слободни уметници не могу, примера ради, да раде “од девет до пет” и да имају радно време због другачијег процеса рада.

Укидање забране запошљавања и увођење програма праксе

Србија мора да извози креативност, а не креативце. Зато ћемо, у сарадњи са Универзитетом уметности, захтевати прекид забране запошљавања у култури, и осмислићемо програме праксе како би млади уметници на време почели да раде и стичу искуства.

Оснивање градске галерије

Обновићемо стару идеју Демократске странке о проналажењу адекватног простора за градску галерију. Као министар одбране, учествовао сам у процесу решавања питања зграде за Музеј града Београда, и тај пројекат ћемо наставити кроз обезбеђивање средстава и за то.

Стални простор за Природњачки музеј

Београд чека свој Природњачки музеј више од једног века. Невероватно културно благо чува се у фундусима и мемљивим подрумима. Иако је Природњачки музеј републичка установа културе, Београд ће помоћи у проналажењу адекватног простора како би овај садржај коначно постао доступан свим људима.

Хабови за младе уметнике

У напуштеним индустријским или војним објектима налази се креативни простор за младе уметнике који није искоришћен. По угледу на културни центар “Ла Фриш” у Марсељу, то ће бити места за уметничке атељее, галерије, студија, амбијент у коме могу да стварају и дизајнери и музичари. Ту би могле да се сместе и неопходне сале за савремени плес, камерне концерте, али и за креативне радионице, књижаре и иновативне угоститеље. Овај пројекат би функционисао тако што би Град оспособио простор, плаћао основне материјалне трошкове, док културни центар не постане самоодржив. Одлуку о добијању простора доносио би Градски савет на основу претходно расписаних конкурса.

Посебни фондови за развој туризма и предузетништва у Београду

Средства за подршку развоју креативних индустрија, приватних манифестација и иницијатива које остварују профит, треба да се суфинансирају из посебних фондова за развој туризма и предузетништва у Београду. Само посебни уметнички програми који се одвијају у оквиру ових манифестација, могу и даље да конкуришу у оквиру годишњег конкурса.

Средства за филмске пројекте

Поново ћемо обезбедити средства за филм кроз конкурсе за дебитантски филм али и финансијску подршку филмским пројектима који су добили или могу да учествују за средства при европским фондовима.

Фонд за младе таленте

Вратићемо и Фонд за младе таленте из кога су се некада помагали наши најмлађи и најталентованији суграђани како би могли да изводе концерте и учествују на међународним такмичењима.

Градски фестивалски центар

ЦЕБЕФ који је настао спајањем Југоконцерта, Дирекције ФЕСТ-а и БЕЛЕФ-а, мора да постане истински градски фестивалски центар који планира квалитетну концертну сезону, годишњи програм филмских и летњих манифестација, а не машина за прање пара новогодишњих концерата. Истовремено, ЦЕБЕФ треба да постане покровитељ новогодишњих програма уметничке музике и концерата Филхармоније, по угледу на Бечки новогодишњи концерт који може да постане традиционалан и у Србији.

Подршка независној сцени

У периоду када су различите власти деградирале културне институције и положај самосталних уметника, у Београду се створила нова, веома динамична и независна сцена која је све време стварала без готово икакве помоћи од Града или државних институција. Ово ћемо променити – квалитетне групе ћемо подржати кроз конкурсе који ће бити намењени њима како би могли да стварају још више без стрепњи за егзистенцију.

Фебруар: месец културе

Морамо да створимо услове да сви наши грађани имају приступ културним садржајима. Фебруар ће у Београду бити месец културе. Обезбедићемо средства у градском буџету како би грађани током целог месеца бесплатно пратили градске културне програме, било да је реч о позоришту, музејима, галеријама…

Културно образовање

Улагаћемо посебна средства за програме културног образовања јер морамо нашу децу да истргнемо из руку хулигана и дилера и да им понудимо боље садржаје од оних који им се пласирају на сплавовима. Свако београдско дете ће о трошку и у организацији Града Београда бар једном посетити Музеј савремене уметности и, када буде отворен, Народни музеј до завршетка основне школе. Наша културна политика мора да буде инклузивна. Обезбедићемо квалитетне програме за децу, посебно из сиромашних породица, као и за припаднике рањивих група. Са истим циљем, на конкурсима за медијске програме у јавном интересу, посебно место имаће пројекти који промовишу културу и уметничко образовање за децу и младе.

Београд као град будућности

Данас, после искуства које имам и у власти и у опозицији, убеђен сам да се најважније вредности налазе у аутономији културе и развојној културној политици. Потпуно смо свесни да нема ни економског ни демократског развоја без улагања у културу.

Чињеница је да се највећи део људи који су градили “Београд као град будућности” налази управо у Демократској странци. Као истинске демократе, отворени смо за све идеје и сугестије јер заједно морамо да одбранимо културу нашег Београда и направимо од њега културну и стваралачку престоницу овог дела Европе.

(Извор: “Недељник”)