Сајт врачарских демократа
Сајт врачарских демократа

Демократска странка представила предлог Стратегије националне безбедности

– +
Београд, 15. децембра 2017.

Демократска странка представила је данас предлог Стратегије националне безбедности Србије. Као највеће безбедносне изазове са којима се земља суочава, ДС наводи одсуство спровођења Бриселског споразума, промене у Македонији, мигрантску кризу и регрутовање џихадиста у региону.Представљајући предлог стратегије на конференцији за новинаре у Београду, председник Демократске странке Драган Шутановац, рекао је да је у питању кровни документ о општедруштвеној и појединачној безбедности грађана који је последњи пут усвојен у Србији 2009. године.

“Србија је пре осам година први пут донела Стратегију националне безбедности а од тада се много тога променило. У свету постоји пракса да се овакви документи доносе знатно чешће а пошто живимо у безбедносно динамичном региону, крајње је време да се редефинишу изазови и реална стања”, рекао је Шутановац.

Наводећи да ће ДС објавити предлог Стратегије националне безбедности на својој интернет страници, Шутановац је позвао све заинтересоване да се укључе у јавну расправу о том документу и допринесу да се допуни новим детаљима.

“Када завршимо јавну расправу, позваћемо остале опозиционе странке да нас подрже како бисмо тај документ уврстили на дневни ред Скупштине, иако не очекујем да ће то СНС дозволити”, рекао је Шутановац.

Он је рекао да је Влада Србије пре годину дана почела рад на изради нове Стратегије али да резултата још нема.

“По нашим сазнањима, нешто се ради али не постоји заинтересованост да се озбиљне ствари решавају и усвајају стратешки документи. Ми не желимо да чекамо већ нудимо решења”, рекао је Шутановац додајући да предложени документ “ни на који начин не представља сарадњу Демократске странке са режимом”.

Наводећи да је реформа сектора безбедности један од предуслова приступања Србије Европској унији, заменик председника Одбора ДС-а за одбрану и безбедност Петар Радојчић казао је да предлог Стратегије националне безбедности треба да подстакне органе власти да убрзају процесе које су на том плану покренули.

“Израда таквог стратешког документа је сталан процес у коме је потребна континуирана евалуација јер се безбедносни изазови стално мењају. Зато је недопустив кампањски приступ у изради Стратегије националне безбедности”, рекао је Радојчић.

По његовим речима, предлог Стратегије националне безбедности указује на повезаност безбедносних ризика и немогућност било које појединачне државе, укључујући и Србију, да се самостално суочи са њима.

“Иако војно неутрална земља, Србија треба да има координисан партнерско-савезнички приступ решавању безбедносних изазова”, рекао је Радојчић додајући да је предлогом Стратегије предвиђено и укључивање приватног сектора безбедности у државно-јавни, као и изградња безбедносне културе друштва.

(Извор: Бета) 

 

Преузмите документа:

Стратегија националне безбедности Републике Србије, предлог 
(PDF фајл – 790 kb)

Образложење предлога Стратегије националне безбедности Републике Србије
(PDF фајл – 695 kb)